Notes d’educació
30 Minuts
[arve url=»https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/30-minuts/notes-deducacio/video/3477090/» /]
Finlàndia és dels pocs països que semblen haver trobat un model educatiu a mida. Països com els Estats Units busquen una fórmula per remuntar resultats. Quin és el camí de Catalunya?
Cada setmana, una delegació estrangera visita Finlàndia amb l’esperança de descobrir per quins motius el país nòrdic aconsegueix resultats educatius tan bons. Cada tres anys, els alumnes finlandesos encapçalen l’informe PISA, que avalua el nivell dels estudiants de quinze anys en Ciències, Matemàtiques i comprensió lectora. L’educació s’ha convertit en una icona de Finlàndia tant o més poderosa que la marca Nokia.
Un equip de «30 minuts» ha estat en escoles, instituts i universitats de Finlàndia per intentar comprendre les claus d’un model d’èxit contrastat.
Però el de Finlàndia és un cas excepcional. La majoria de països no estan satisfets amb els resultats que obtenen. Per això, «30 minuts» s’ha plantejat també visitar un país amb resultats semblants als de Catalunya i veure què es proposen per millorar: els Estats Units. A la primera potència mundial, el debat és més intens que mai i tothom admet sense embuts que calen canvis. Malgrat que no hi ha consens sobre la via que cal seguir, l’accent es posa en el lideratge, a transformar les escoles amb els resultats més baixos i a aplicar sistemes d’avaluació eficaços. En aquests punts, una de les principals expertes és Roser Salavert, una catalana que ha treballat més de deu anys per al Departament d’Educació de la ciutat de Nova York. «30 minuts» ha parlat amb ella i ha visitat una de les escoles on va aplicar mesures contundents.
Les escenes gravades a Finlàndia i a Nova York les han visionat i comentat veus del sector educatiu de Catalunya: la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; mestres i professors de l’Institut-Escola Jacint Verdaguer de Sant Sadurní d’Anoia, una família de Girona, el catedràtic d’Educació Comparada Ferran Ferré i el pedagog Gregorio Luri.
«Notes d’educació» toca temes com el paper dels directors, la formació dels mestres o les desigualtats entre escoles. El programa probablement suscita tants interrogants com respostes ofereix. Però convida a reflexionar sobre un dels pilars del present i el futur d’un país.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!